Open TX/Companion Zenders

Veilig en goed van start.

De informatie zoals die hier op papier staat is geschreven voor de Jumper T16 met interne Multimodule. Deze informatie is ook toepasbaar op aanverwante modellen zoals de Jumper T18, de Radiomaster TX16S of de Jumper T16 met externe Multimodule.De informatie zoals die hier op papier staat is geschreven voor de Jumper T16 met interne Multimodule. Deze informatie is ook toepasbaar op aanverwante modellen zoals de Jumper T18, de Radiomaster TX16S of de Jumper T16 met externe Multimodule.

  • Theorie.

Aangeraden wordt om, ondanks dat je misschien niet veel interesse hebt in de theorie, onderstaand verhaal toch te lezen. Er staat cruciale informatie in die je nodig hebt in de praktische kant van het proces (het daadwerkelijk updaten van de radio)

Je zender bestaat eigenlijk uit twee delen, het deel wat de inputs en outputs beheert (de knopjes en scherm en sticks) en het deel wat het zendsignaal opwerkt, de Multimodule transmitter unit. Deze laatste unit kan ingebouwd zijn (zoals bij onze jumper die we gebruiken als voorbeeld) of extern erin geklikt zijn (de eerste modellen jumper). Deze beide delen van de zender hebben alle twee hun eigen software. Deze software wordt ook vaak firmware genoemd (Firmware is de meest basale software die nodig is om het apparaat, de hardware, te kunnen gebruiken) Deze termen worden door elkaar gebruikt door diverse bronnen op het internet.

Er zijn dus twee soorten firmware, voor de zender hardware en voor de zendmodule.

De eerste is OpenTX en die installeer je met de tool van openTX, genaamd Compagnion.

De tweede is Multiprotocol-TX-Module en die zet je op de SD kaart in de juiste map en installeer je vanaf daar.

Ze zijn onafhankelijk van elkaar, dus als je OpenTX update hoef je niet de Multiprotocol Module te updaten (in theorie).

In de praktijk is dat wel aan te raden omdat de een nieuwe versies erin zet die de andere wil gebruiken, in de praktijk is het verstandig toch beide te vervangen, tegelijk. Als je een hele oude versie van de ene hebt en een nieuwe van de andere dan kunnen er hele rare verschijnselen optreden in de praktijk.

Kortom, updaten zou theoretisch apart kunnen, in de praktijk is het onwenselijk. Update dus gewoon van beide de laatste versie.

Het signaal wat je zender stuurt naar je ontvanger is serieel. Dat betekend dat de informatie achter elkaar aankomt bij de ontvanger. Even voor de beeldvorming simpel uitgelegd.

De zender ga je binden met de ontvanger. Wat er gebeurt is dat de zender zijn unieke code doorgeeft aan de ontvanger, die slaat de ontvanger op en voortaan luistert hij dan ook alleen maar naar instructies met die unieke code.
Bij sommige merken (Spektrum) zend de ontvanger ook zijn unieke code door aan de zender zelf. De ontvanger is dus een hele kleine laag vermogen zender op dat moment. Dan wordt in de zender zelf die code opgeslagen en gekoppeld aan het model. Dat is dus de reden dat als je een Spektrum zender aanzet en al je modellen met een spectrum ontvanger, alleen het geselecteerde model op je zender reageert op de zender en niet alle andere ontvangers die ook aanstaan. De zender stuurt niet alleen zijn eigen unieke ID mee, maar ook het ID van de ontvanger die bij de modelkeuze hoort.

Zoals ik heb begrepen zijn nagenoeg alle zenderprotocollen tegenwoordig zo (tenzij het een supergoedkoop China wang ching tong merk is).

Dat is ook de reden dat je moet binden op een bepaalde afstand, niet te dichtbij want dan overstuurd de zender de ontvanger waardoor de ontvanger “dood” slaat, niet te ver weg want de ontvanger, die zijn ID terugstuurt, is een erg slechte zender en heeft bijna geen bereik. Doorgaans moet je om te kunnen binden 0,5 tot 3 meter afstand hebben.

De informatie naar de ontvanger wordt serieel verzonden, dus bijvoorbeeld:
Eerst de ID code van de zender en de ID code van de ontvanger,

Vervolgens de stand van de stick van kanaal 1

Vervolgens de stand van de stick van kanaal 2

Vervolgens de stand van de stick van…………….. enzovoorts

Vervolgens de stand van de schakelaar 1…

Vervolgens……

Als hij klaar is, dan geeft hij een code dat de signaalreeks is afgesloten. De ontvanger weet dan wat de standen zijn, past alles aan, en wacht op de volgende reeks.

En bedenk even dat dit allemaal binnen fracties van een seconde gebeurd….

Goed, de informatie komt dus serieel binnen bij de ontvanger, dus achter elkaar.
Nu komt een belangrijk stukje informatie, de koppeling van kanaal en informatie is niet gestandaardiseerd en elke fabrikant vult het zelf in.

Als voorbeeld, Spektrum heeft de volgende reeks:


Kanaal 1 = T (Throttle)

Kanaal 2 = A (Aileron)

Kanaal 3 = E (Elevator)

Kanaal 4 = R (Rudder)

Spektrum gebruikt dus TEAR, anderen gebruiken RAET, weer anderen zoals FRSky laten de volgorde bij de gebruiker liggen en die mag dit zelf bepalen. Kortom, er is geen standaard en iedereen heeft voor zichzelf een reden bedacht waarom hun methode de beste is.

De software die jij in de zender laad, OpenTX , heeft geen volgorde. Die bepaal je zelf door deze in Compagnion in te stellen.
Is dit belangrijk kun je je afvragen? Het antwoord is ja, heel erg belangrijk en nee, het maakt niks uit.
Om te beginnen met het laatste, nee het maakt niks uit want wat je ook kiest, je kunt altijd bij het programmeren aangeven welk kanaal jij waar wil hebben. Meestal doe je dat in het mixscherm (maar het kan ook ergens anders). Daarin bepaal je of jij uiteindelijk TEAR wilt uitzenden of RAET of AERT. Het resultaat kun je dus zelf bepalen.

Waarom het wel belangrijk is dat is dat de Multimodule wel moet weten welke keuze jij maakt. De software voor de Multimodule moet hetzelfde zijn als voor de OpenTX.
Kies je dus voor TAER in OpenTX dan MOET je in de Multimodule de bijbehorende software downloaden. En in OpenTX kun je kiezen in Compagnion, de Multimodule kent dat niet. Die bied alle mogelijk vormen aan (een stuk of 16 versies, met interne module, externe module, kanaalvolgorde)en je moet gelijk de juiste kiezen ander gaat het niet goed komen.
De theorie daarachter is vaak voor veel mensen moeilijk te volgen en ik ga niet toelichten, neem het aan als feit.

Goed, in het kort, de kanaal volgorde moet dus gelijk zijn van beide soorten firmware en daarna kun je de kanaal volgorde aanpassen in de mixer van de zender.

Mensen die veel vliegen met een bepaald merk ontvanger kiezen vaak voor de kanaalvolgorde van dat merk. Als je 90% van je ontvangers niet hoeft te programmeren en 10% wel, dan is dat makkelijk. Mensen die geen bepaalde voorkeur hebben (die vaak de goedkoopste ontvanger kopen voor hun toepassing, of dat nu FrSky is of Spektrum) kiezen vaak voor AERT.

Ikzelf heb gekozen voor AERT omdat ik geen bezwaar zie in het programmeren voor ontvangers. In de mixer stel ik de kanalen in, of het nu een Spektrum is of een ontvanger van Jumper, ik zie daar geen problemen in.

Bovendien zijn de meeste handleidingen en YouTube filmpjes over AERT, dat maakt het volgen ervan net wat makkelijker.
Eigen keuze, onbelangrijk voor de werking van de zender/ontvanger maar heel belangrijk voor de keuze van de software van de Multimodule.

Maak dus een keuze, en hou je aan die keuze!

2Updaten van je zender.

Installeer compagnion (te vinden op https://www.open-tx.org/ en zoek de laatste versie, klik hierop en download compagnion) klik op Settings en weer op Settings.

Stel op het eerste blad het volgende in. Je hoeft niet dezelfde kanaalvolgorde te kiezen die ik heb gekozen, als je maar opschrijft WAT je kiest.

Stel de volgende twee tabbladen ook in

Schrijf nu de firmware naar de zender.
Dat gaat als volgt, druk de T1 en de T4 knop naar binnen en druk tegelijkertijd op de startknop.
Sluit nu de radio aan op de computer waar ook Compagnion op staat via USB.
Klik nu op File, download Firmware en zodra deze ergens is opgeslagen vraagt Compagnion of hij de firmware naar de zender mag schrijven. Volg de aanwijzingen en schrijf de firmware.

SD kaart.
Op je SD kaart staat een bestand wat elke keer wordt gelezen als je de zender opstart om te kijken of de versie van je SD kaart gelijk is aan de versie voor je zender.
Om de SD kaart bij te werken, doe het volgend.
Maak eerst een backup van alles op je SD kaart! De kans is groot dat je alles kwijt raakt en dan kun je maar beter een backup hebben.
Ga naar File en klik op Download.
Er opent zich een venster en klik op Download SD kaart contents.

Kopieer deze informatie op de SD kaart.

Als je dit kopieert, let erop dat je kopieert en alleen de oude bestanden door de nieuwe vervangt. Formatteer de SD kaart dus niet, daarmee wis je alle modellen.

Nu de firmware voor de Multimodule.

In de laatste versie van OpenTx op dit moment 2.3.9 bied Compagnion zelf aan de laatste versie van de multimodule te downloaden. Ik heb dit nog niet geprobeerd maar ik neem aan dat de juiste versie wordt gedownload (je hebt immers in de setting al aangegeven hoe je hem geconfigureerd hebt). Download de laatste versie en vervolg het verhaal onder het volgende plaatje, waarin beschreven wordt dat je het bestand moet opslaan op de SD kaart onder de map Firmware.

Ga naar deze pagina https://downloads.multi-module.org/

Vul het volgende in (de waardes zoals op het plaatje gelden voor de Jumper T16 met interne module en kan voor jouw zender dus anders zijn) en download de .bin file

Zet dit bestand op de SD kaart onder de map Firmware. Steek de kaart in de zender, ga naar de kaart en naar het bestand in het zendermenu en klik erop. De zender vraagt of het geïnstalleerd moet worden, jij zegt ja op alles en hij zet het erop. Daarmee is het klaar en heb je zowel de zender als Multimodule geupdate.

Slotopmerking.

Kom je er niet helemaal uit of wil je het graag zien, ga dan op zoek naar een video op YouTube waarin het wordt uitgelegd. Helaas zijn deze video’s vrijwel altijd in het Engels maar als dat geen bezwaar is zijn er diverse goed video’s met uitleg te vinden, zoals deze https://www.youtube.com/watch?v=iiVL6TdoXMc

Succes,

Wim Knevel